.

"thisisistanbul" Anadolu Anadolu Kavağı Ani Anıtkabir Antakya Apogevmatini Ayder Bergama Beşiktaş Çeşme Cihangir Demirören Deniz Efes Emirgan Erzurum Events İ.K.S.V. Instituto Cervantes Internet İstanbul İzmir Kapalı Çarşı Kervansaray Konya Kumpir Mevlana Momiji Ortaköy Pera Müzesi Rize Safranbolu Sarıyer Selçuk Şirince Süleymaniye Sushi Tips Tortum Udonya Yalova Yörük Köyü Αdana Αγία Σοφία Άγκυρα Αγορές Αδριανούπολη Αιγυπτιακή αγορά Αμάσεια Ανατολία Ανίον Αντέπ Αξιοθέατα απαγόρευση blogspot.com Απογευματινή Αριθμοί Αρμενία Αρχαία Πόλη Αρχοντικά Αστυνομία Βόλτες Βόσπορος Γάμοι Γάτες Γείτονες Γιορτές Γιουρούκοι Γιώργος Δερβίσηδες Διακοπές Διασκέδαση Εγκληματικότητα Έθιμα Εκδηλώσεις Εκκλησίες Εκλογές Εκπαίδευση Ελλάδα Ελληνικά Εμπορικά Επαγγέλματα Επικαιρότητα Έφεσος Ιαπωνία Ιαπωνική κουζίνα Ικόνιο Ισλάμ Καθαρίστρια Καθημερινότητα Καιρός Κακοτοπιές Κάκτοι Καλοκαίρι Καρναβάλι Κάστρα Καταρράκτης Κατερίνα Καφετέρια Κερατέα Κλέφτες Κυκλοφοριακό Κωνσταντινούπολη Λεωφορεία λογοκρισία Λουτρά Μ.Ασία Μαύρη Θάλασσα Μελομακάρονα Μνημεία Μουσεία Μουσική Μπαϊράμι Μπακλαβάς Μύθοι Μωάμεθ Ναυάγια Νεόπλουτοι Νηστεία Νοσοκομεία Ντύσιμο Οδηγοί Παιδιά Πάλη Παλιατζίδικα Παναγία Σουμελά Παράλια Παραλίες Πάρκα Πάρκο Ulus Πάρκο Yıldız Πάσχα Πέργαμος Περιβάλλον Περιπέτειες Πλατεία Τάξιμ Ποντιακή μουσική Πόντος Πρωινό Πυροτεχνήματα Ραδιενέργεια Σαμψούντα Σαφράνπολις Σινώπη Σισμανόγλειο Σμύρνη Στατιστικά blog Ταξί Ταξίδια Τάταυλα Τάφοι Τέχνες Τζαμιά Τζιχάνγκιρ Τόκιο Τοπωνύμια Τουρκία Τουρκικά Τραίνο Τραπεζούντα Τροχαίο Τσάι Τσουκούρτζουμα Φαγητό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φήμες φυλακές Φωτογραφία Χαιρετισμοί Χάρης Χέννα Χριστούγεννα Ψάρια

Monday 29 November 2010

İstanbul (vol.2) : Oι κακοτοπιές

Ο τυπικός Έλληνας τουρίστας που επισκέπτεται την Πόλη για πρώτη φορά, έχει στο μυαλό του διάφορα. Σχεδόν τίποτα από αυτά δεν είναι κολακευτικό. Μια πόλη βρώμικη, μέσα στα βρωμόνερα της οποίας έχουν θαφτεί αριστουργήματα των πρωγόνων μας κτλ...
Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν πολλά αξιόλογα κτίρια και έργα τέχνης ήταν όντως καταδικασμένα στην αφάνεια αλλά οι λόγοι πολύ λίγο έχουν να κάνουν με το προαιώνιο μίσος που φαντασιώνονται (όχι φαντάζονται, φαντασιώνονται) πολλοί.
Οι κακοτοπιές της έχουν κυρίως να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τυπικός τουρίστας σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν μιλάει αλλά και με την έλλειψη σεβασμού στην τάξη πραγμάτων του προορισμού του.
Πρώτοι με διαφορά στο top-10 έρχονται οι συνήθως μισητοί αλλά  πάντα αναγκαίοι ταξιτζήδες. Περιστατικά φίλων, συγγενών αλλά και ιστορίες που δυστυχώς έφτασαν μέχρι τις εφημερίδες, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές αμφιβολίες: Στην καλύτερη περίπτωση θα κάνεις βόλτες γύρω από την πλατεία μέχρι το ταξίμετρο (εαν υπάρχει) γράψει όσα λείπουν στον οδηγό για να παρατήσει το ταξί και να πάει για μπύρες. Την χειρότερη ας μην τη μελετάμε.
Tip: Συμφωνήστε την τιμή από πριν, μην δεχτείτε κάθε εξωφρενικό ποσό που θα σας ζητήσουν, μην δεχτείτε το "όσα γράψει" για απάντηση. Ταξιτζήδες είναι, ξέρουν πάνω κάτω. Μια ακόμη καλύτερη συμβουλή είναι να  τα αποφύγετε τελείως. Τα τραμ, λεωφορεία, μετρό, βαπόρια, σας πάνε και στην πιο ξεχασμένη γωνία της πόλης. Ρωτήστε τον οδηγό, τον εισπράκτορα ή κάποιον στο λεωφορείο.
Δεύτερο αλλά όχι με μεγάλη διαφορά είναι το φαγητό. Ευαίσθητο στομάχι μπορεί να έχετε και να μην τρώτε στου τάδε γιατί τα κρέατα είναι αμφιβόλου ποιότητας/προέλευσης αλλά μύδια και κοκορέτσια στο δρόμο μια χαρα μου τρώτε. Και μετά φταίνε οι Τούρκοι που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Tip: Kάντε μια έρευνα από πριν, τόσα ταξιδιωτικά sites υπάρχουν!
Τρίτο αλλά ενίοτε χειρότερο: Οι εκδρομές με γκρουπ. Όχι, η βόλτα στο Βόσπορο ΔΕΝ κοστίζει 20,30,40 λίρες (ναι, γνωρίζω άνθρωπο που έδωσε 35 λίρες) . Με τι πάτε εν πάσει περιπτώσει? Με τον Τιτανικό?  Η είσοδος στην Αγ. Σοφία και 1-2 ακόμη βασικά αξιοθέατα είναι 20 λίρες (όχι ευρώ λέμε) και φυσικά η είσοδος στο μπλε τζαμί είναι δωρεάν (λέτε να πληρώνουν για να προσευχηθούν 5 φορές τη μέρα οι έρμοι?)
Τα λέω αυτά γιατί τα εξωφρενικά ποσά που ζητάνε διάφοροι ξεναγοί πάνε στην τσέπη τους. Αντί να τα ξοδέψετε εσείς σε ρακές και μπακλαβάδες θα αφήσετε να σας τα φάνε έτσι? Ντροπη...
Tip:  Ρίξτε μια ματιά σε ταξιδιωτικούς οδηγούς/ενημερωμένες ιστοσελίδες. Οι τιμές που αναγράφονται εκεί είναι σχεδόν πάντα σωστές. Στην ανάγκη παρατήστε το γκρουπ και επισκεφτείτε τα ίδια μέρη με διαφορετική σειρά.
Σε κάθε  περίπτωση ένα είναι σίγουρο: Εδώ θα βγείτε εκτός προϋπολογισμού και όχι οι πάντες αλλά μια μεγάλη μερίδα αυτών με τους οποίους θα συναναστραφείτε θα σας χρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Μην χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Βρίσκεστε εδώ για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις ομορφιές της πόλης, όχι για να μαλώσετε. Και πριν αρχίσετε να βρίζετε μέσα στη μέση του δρόμου σκεφτείτε τα εξής:
1: Η Κωνσταντινούπολη είναι ΓΕΜΑΤΗ με Έλληνες. Όχι μόνο Ρωμιούς αλλά και νέους που ήρθαν για να μάθουν τουρκικά/ δουλέψουν/ κάνουν κάτι διαφορετικό. Κρίμα να γελάνε μαζί σας.
2: Πριν αρχίσετε να κατηγορείτε τους πάντες για ρατσισμό, διάκριση, ατιμία που την έχει στο αίμα του και άλλα τέτοια χαριτωμένα, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση οποιουδήποτε ξένου έχει επισκεφτεί την Ελλάδα (και έχει ζήσει τα ίδια ακριβώς) . Καταλαβαίνετε γιατί δεν χρειάζονται βαριές κουβέντες....

No comments:

Post a Comment