.

"thisisistanbul" Anadolu Anadolu Kavağı Ani Anıtkabir Antakya Apogevmatini Ayder Bergama Beşiktaş Çeşme Cihangir Demirören Deniz Efes Emirgan Erzurum Events İ.K.S.V. Instituto Cervantes Internet İstanbul İzmir Kapalı Çarşı Kervansaray Konya Kumpir Mevlana Momiji Ortaköy Pera Müzesi Rize Safranbolu Sarıyer Selçuk Şirince Süleymaniye Sushi Tips Tortum Udonya Yalova Yörük Köyü Αdana Αγία Σοφία Άγκυρα Αγορές Αδριανούπολη Αιγυπτιακή αγορά Αμάσεια Ανατολία Ανίον Αντέπ Αξιοθέατα απαγόρευση blogspot.com Απογευματινή Αριθμοί Αρμενία Αρχαία Πόλη Αρχοντικά Αστυνομία Βόλτες Βόσπορος Γάμοι Γάτες Γείτονες Γιορτές Γιουρούκοι Γιώργος Δερβίσηδες Διακοπές Διασκέδαση Εγκληματικότητα Έθιμα Εκδηλώσεις Εκκλησίες Εκλογές Εκπαίδευση Ελλάδα Ελληνικά Εμπορικά Επαγγέλματα Επικαιρότητα Έφεσος Ιαπωνία Ιαπωνική κουζίνα Ικόνιο Ισλάμ Καθαρίστρια Καθημερινότητα Καιρός Κακοτοπιές Κάκτοι Καλοκαίρι Καρναβάλι Κάστρα Καταρράκτης Κατερίνα Καφετέρια Κερατέα Κλέφτες Κυκλοφοριακό Κωνσταντινούπολη Λεωφορεία λογοκρισία Λουτρά Μ.Ασία Μαύρη Θάλασσα Μελομακάρονα Μνημεία Μουσεία Μουσική Μπαϊράμι Μπακλαβάς Μύθοι Μωάμεθ Ναυάγια Νεόπλουτοι Νηστεία Νοσοκομεία Ντύσιμο Οδηγοί Παιδιά Πάλη Παλιατζίδικα Παναγία Σουμελά Παράλια Παραλίες Πάρκα Πάρκο Ulus Πάρκο Yıldız Πάσχα Πέργαμος Περιβάλλον Περιπέτειες Πλατεία Τάξιμ Ποντιακή μουσική Πόντος Πρωινό Πυροτεχνήματα Ραδιενέργεια Σαμψούντα Σαφράνπολις Σινώπη Σισμανόγλειο Σμύρνη Στατιστικά blog Ταξί Ταξίδια Τάταυλα Τάφοι Τέχνες Τζαμιά Τζιχάνγκιρ Τόκιο Τοπωνύμια Τουρκία Τουρκικά Τραίνο Τραπεζούντα Τροχαίο Τσάι Τσουκούρτζουμα Φαγητό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φήμες φυλακές Φωτογραφία Χαιρετισμοί Χάρης Χέννα Χριστούγεννα Ψάρια

Thursday 25 August 2011

Οι συστάσεις είναι περιττές: Πέργαμος

Φτάνουμε στην Πέργαμο (Bergama) γύρω στις 12, η ζέστη είναι αφόρητη και το μουσείο κλειστό. Αποφασίζουμε να βρούμε μια σκιά και να πάρουμε πρωινό όσο περιμένουμε να ανοίξει. Πέφτουμε πάνω σε ένα φασαριόζικο γκρουπ από την Ελλάδα που αρχίζει τις ερωτήσεις: Πού μένετε; Γιατί ξέρετε τουρκικά; Τι δουλειά κάνετε; Μπορείς να τους πεις να μου κάνουν φραπέ; Πάει η ηρεμία και το χαλαρό πρωινό κάτω από τα αμπέλια.
  Μετά από λίγο τελειώνει το μεσημεριανό διάλειμμα και το μουσείο ανοίγει. Η φίλη μου η Jayda μας έχει προειδοποιήσει πως το σπουδαιότερο τμήμα του αρχαιολογικού πλούτου (με ολόκληρο το θυσιαστήριο του Δία) βρίσκεται στη Γερμανία. Παρόλα αυτά η συλλογή του μουσείου είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.Επόμενη στάση η Ακρόπολη. Φτάνουμε στην είσοδο του τελεφερίκ με ταξί και ξεκινάμε την ανάβαση. 
 Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ατελείωτος. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα (κατά τη γνώμη μου) είναι το αμφιθέατρο, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου και του οποίου η σκηνή βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από το γκρεμό. Η θέα στην κοιλάδα και η φοβερή του κλίση το καθιστούν μοναδικό.
Επόμενη στάση η εκκλησία της Περγάμου (αυτή από την Αποκάλυψη καλέ) .  Ανοίγω τα τεφτέρια με τις σημειώσεις μου να δω πως θα τη βρούμε και διαβάζω: Με το που θα βγείτε από το τελεφερίκ αρχίστε να περπατάτε προς την Πόλη. Στο δρόμο θα συναντήσετε ένα σωρό από τούβλα. Φτάσατε. 
Δείτε τη φωτογραφία και θα καταλάβετε.
 Φεύγουμε και από την εκκλησία και συνεχίζουμε. Τελευταίος σταθμός πριν φύγουμε: το Ασκληπιείο.
Στον αρχαίο κόσμο τα ασκληπιεία ήταν κάτι παραπάνω από νοσοκομεία, ήταν κάτι σαν ιατρικές σχολές. Σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν δεχόντουσαν ασθενείς τους οποίους δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Δεχόντουσαν προσφορές από όλο τον κόσμο, είχαν ιαματικά λουτρά, βιβλιοθήκη και Αγορά. Οι επισκέπτες διανυκτέρευαν και την επομένη συζητούσαν τα όνειρά τους με τον ιερέα. Στο Ασκληπιείο της Περγάμου έλαβε τη μόρφωσή του και έδρασε για μεγάλο διάστημα ο Γαληνός, ο οποίος στη συνέχεια έγινε προσωπικός γιατρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα και προχώρησε σε ιατρικά θαύματα (για τα δεδομένα της εποχής).
Αυτά λοιπόν από την Πέργαμο. Μπορεί κανείς να την επισκεφτεί από τη Σμύρνη (~2 ώρες με mini-bus τα οποία αναχωρούν περίπου κάθε μισή ώρα) , το Çanakkale ή την Πόλη (~10 ώρες, δεν το συνιστώ) .
Μπορείτε να δείτε τα πάντα μέσα σε 6-7 ώρες και δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσετε.

No comments:

Post a Comment