.

"thisisistanbul" Anadolu Anadolu Kavağı Ani Anıtkabir Antakya Apogevmatini Ayder Bergama Beşiktaş Çeşme Cihangir Demirören Deniz Efes Emirgan Erzurum Events İ.K.S.V. Instituto Cervantes Internet İstanbul İzmir Kapalı Çarşı Kervansaray Konya Kumpir Mevlana Momiji Ortaköy Pera Müzesi Rize Safranbolu Sarıyer Selçuk Şirince Süleymaniye Sushi Tips Tortum Udonya Yalova Yörük Köyü Αdana Αγία Σοφία Άγκυρα Αγορές Αδριανούπολη Αιγυπτιακή αγορά Αμάσεια Ανατολία Ανίον Αντέπ Αξιοθέατα απαγόρευση blogspot.com Απογευματινή Αριθμοί Αρμενία Αρχαία Πόλη Αρχοντικά Αστυνομία Βόλτες Βόσπορος Γάμοι Γάτες Γείτονες Γιορτές Γιουρούκοι Γιώργος Δερβίσηδες Διακοπές Διασκέδαση Εγκληματικότητα Έθιμα Εκδηλώσεις Εκκλησίες Εκλογές Εκπαίδευση Ελλάδα Ελληνικά Εμπορικά Επαγγέλματα Επικαιρότητα Έφεσος Ιαπωνία Ιαπωνική κουζίνα Ικόνιο Ισλάμ Καθαρίστρια Καθημερινότητα Καιρός Κακοτοπιές Κάκτοι Καλοκαίρι Καρναβάλι Κάστρα Καταρράκτης Κατερίνα Καφετέρια Κερατέα Κλέφτες Κυκλοφοριακό Κωνσταντινούπολη Λεωφορεία λογοκρισία Λουτρά Μ.Ασία Μαύρη Θάλασσα Μελομακάρονα Μνημεία Μουσεία Μουσική Μπαϊράμι Μπακλαβάς Μύθοι Μωάμεθ Ναυάγια Νεόπλουτοι Νηστεία Νοσοκομεία Ντύσιμο Οδηγοί Παιδιά Πάλη Παλιατζίδικα Παναγία Σουμελά Παράλια Παραλίες Πάρκα Πάρκο Ulus Πάρκο Yıldız Πάσχα Πέργαμος Περιβάλλον Περιπέτειες Πλατεία Τάξιμ Ποντιακή μουσική Πόντος Πρωινό Πυροτεχνήματα Ραδιενέργεια Σαμψούντα Σαφράνπολις Σινώπη Σισμανόγλειο Σμύρνη Στατιστικά blog Ταξί Ταξίδια Τάταυλα Τάφοι Τέχνες Τζαμιά Τζιχάνγκιρ Τόκιο Τοπωνύμια Τουρκία Τουρκικά Τραίνο Τραπεζούντα Τροχαίο Τσάι Τσουκούρτζουμα Φαγητό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φήμες φυλακές Φωτογραφία Χαιρετισμοί Χάρης Χέννα Χριστούγεννα Ψάρια

Tuesday 28 June 2011

Αδέσποτες σφαίρες

Πάνω που έχω χαλαρώσει από το τρέξιμο της ημέρας, χτυπάει  το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο μπαμπάς, που με την αναμενίμενη ανησυχία με ρωτάει αν άκουσα τίποτα για κάποια νεκρή ελληνίδα από αδέσποτα πυρά. Δεν πρόλαβε να ακούσει την είδηση οπότε και ανησυχεί. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε και εγώ έχω ακούσει κάτι για να μπορώ να τον ενημερώσω/καθησυχάσω. Από τον τίτλο της είδησης στην ΕΡΤ ("Νεκρή μετά από διαμάχη Ελληνίδα στην Τουρκία") προσπαθώ να βγάλω και εγώ κάποια συμπεράσματα. Του λέω πως βάσει πιθανοτήτων έχει λάβει χώρα κάποια επίθεση του ΠΚΚ (PKK) και η ελληνίδα είχε την ατυχία να ξεμείνει κάπου στη μέση. Υπόθεση Β' δεν έχω ούτε για αστείο. Κακά τα ψέματα, ότι και να γίνει ο πρώτος στον οποί σκεφτόμαστε να επιρρίψουμε ευθύνες είναι οι Κούρδοι. 
Έ΄λα όμως που αυτή τη φορά τα πράγματα δεν ήταν έτσι... Η άτυχη επισκέπτρια (η οποία σύμφωνα με όσα κατάφερα να διαβάσω στις ελάχιστες για την ώρα ειδήσεις) βρισκόταν στην Τουρκία για να επισκεφθεί την Καππαδοκία, από όπου καταγόταν η οικογένειά της. Ε΄χε την ατυχία να βρεθεί στη μέση μιας συμπλοκής, κάποιος είχε όπλο, μια σφαίρα εξοστρακίστηκε... Το κακό δεν είναι ότι μια άτυχη και κυρίως άσχετη 67χρονη σκοτώθηκε χωρίς λόγο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα ήταν αυτή και αύριο μπορεί να είναι ο καθένας. Οι καυγάδες με αιμάτηρί  τέλος δεν αποτελούν καινοτομία στην Τουρκία. Αποτελούν μια θλιβερή πραγματικοτητα.
Μια θέση παρκαρίσματος, μια λάθος ματιά, πράγματα τα οποία θα μας οδηγούσας ίσως σε εκνευρισμό, εδώ μπορεί να οδηγήσουν σε (πιθανότατα μοιραία) βία. 
Αν ταξιδεύετε στην Τουρκία και γίνετε μάρτυρες σε οποιοδήπτε διαπληκτισμό, καλό είναι  να απομακρυνθειτε. Η πλειοψηφία τους λήγει με μια απλή συυγνώμη, κάποιοι όμως έχουν μοιραία κατάληξη. Δεν θελετε να αποτελέσετε μέρος της στατιστικής. 
Ως γενικότερη συμβουλή: Μην ανακατευστε! Ως κοπέλα είμαι υπέρ της ιδέας "Δεν είναι δυνατόν να δω κάποιον να χτυπάει τη φίλη του" αλλά πολλές φορές είναι προτιμότερο να κάνετε πως δεν είδατε. Δυστυχώς. Σε ότι αφορά διαπληκτισμούς σε κοντινή απόσταση, καλό είναι να προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε. Πιθανότατα θα λήξει άμεσα, με ελάχιστες ζημιές, αλλά δεν είστε σε θέση  να γνωρίζετε το αποτέλεσμα εκ των προτέρων. Φύγετε.
Ο έλεγχος όπλων στην Τουρκία βρίσκεται σε χειρότερα επίπεδα από τις ΗΠΑ. Ένα άτομο μπορεί να κουβαλάει 2 και 3 όπλα. Μπορεί να μην έχει περάσει την ψυχιατρική εξέταση επανειλημένα. Παρόλα αυτά μπορεί να οπλοφορεί με τη σφραγίδα του νόμου. Οπότε αφήστε τις ταρζανιές και προσπαθήστε να αποχωρήσετε. Γεγονότα όπως το σημερινό αποτελούν τη θλιβερή απόδειξη πως η Τουρκία στο θέμα των όπλων δεν προσπαθεί αρκετά. 
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της κυρίας Πρέκα.

No comments:

Post a Comment