.

"thisisistanbul" Anadolu Anadolu Kavağı Ani Anıtkabir Antakya Apogevmatini Ayder Bergama Beşiktaş Çeşme Cihangir Demirören Deniz Efes Emirgan Erzurum Events İ.K.S.V. Instituto Cervantes Internet İstanbul İzmir Kapalı Çarşı Kervansaray Konya Kumpir Mevlana Momiji Ortaköy Pera Müzesi Rize Safranbolu Sarıyer Selçuk Şirince Süleymaniye Sushi Tips Tortum Udonya Yalova Yörük Köyü Αdana Αγία Σοφία Άγκυρα Αγορές Αδριανούπολη Αιγυπτιακή αγορά Αμάσεια Ανατολία Ανίον Αντέπ Αξιοθέατα απαγόρευση blogspot.com Απογευματινή Αριθμοί Αρμενία Αρχαία Πόλη Αρχοντικά Αστυνομία Βόλτες Βόσπορος Γάμοι Γάτες Γείτονες Γιορτές Γιουρούκοι Γιώργος Δερβίσηδες Διακοπές Διασκέδαση Εγκληματικότητα Έθιμα Εκδηλώσεις Εκκλησίες Εκλογές Εκπαίδευση Ελλάδα Ελληνικά Εμπορικά Επαγγέλματα Επικαιρότητα Έφεσος Ιαπωνία Ιαπωνική κουζίνα Ικόνιο Ισλάμ Καθαρίστρια Καθημερινότητα Καιρός Κακοτοπιές Κάκτοι Καλοκαίρι Καρναβάλι Κάστρα Καταρράκτης Κατερίνα Καφετέρια Κερατέα Κλέφτες Κυκλοφοριακό Κωνσταντινούπολη Λεωφορεία λογοκρισία Λουτρά Μ.Ασία Μαύρη Θάλασσα Μελομακάρονα Μνημεία Μουσεία Μουσική Μπαϊράμι Μπακλαβάς Μύθοι Μωάμεθ Ναυάγια Νεόπλουτοι Νηστεία Νοσοκομεία Ντύσιμο Οδηγοί Παιδιά Πάλη Παλιατζίδικα Παναγία Σουμελά Παράλια Παραλίες Πάρκα Πάρκο Ulus Πάρκο Yıldız Πάσχα Πέργαμος Περιβάλλον Περιπέτειες Πλατεία Τάξιμ Ποντιακή μουσική Πόντος Πρωινό Πυροτεχνήματα Ραδιενέργεια Σαμψούντα Σαφράνπολις Σινώπη Σισμανόγλειο Σμύρνη Στατιστικά blog Ταξί Ταξίδια Τάταυλα Τάφοι Τέχνες Τζαμιά Τζιχάνγκιρ Τόκιο Τοπωνύμια Τουρκία Τουρκικά Τραίνο Τραπεζούντα Τροχαίο Τσάι Τσουκούρτζουμα Φαγητό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φήμες φυλακές Φωτογραφία Χαιρετισμοί Χάρης Χέννα Χριστούγεννα Ψάρια

Tuesday 14 June 2011

Konya: Το φρούριο του Ισλάμ

  Η πόλη  Konya (Ικόνιο) βρίσκεται στην κεντρική Τουρκία, μεταξύ Καππαδοκίας, Άγκυρας και Αττάλειας (Antalya). Θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές περιοχές της χώρας θρησκευτικά. Την έχουν αποκαλέσει φρούριο και ακρόπολη του Ισλάμ.  Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι άνθρωποι είναι θρησκευόμενοι μεν αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το χάλι του Erzurum. 
Φτάνουμε νωρίς το πρωί, το αεροδρόμιο είναι τόσο μικρό που περπατάς από το αεροπλάνο μέχρι την έξοδο. Στο ξενοδοχείο δεν θα πάμε μέχρι τις 12, οπότε αρχίζουμε να τριγυρνάμε. Οι φτωχογειτονιές (που καμία σχέση δεν έχουν με αυτές της Πόλης) έχουν έναν αέρα από το παρελθόν, η παρακμή τους είναι αναπάντεχα όμορφη.

Ένα μουσείο που βρίσκουμε στο δρόμο μας είναι κλειστό, το ίδιο και η καθολική εκκλησία που είναι ανοιχτή στο κοινό 2 μέρες την εβδομάδα.   
Στη διαδρομή συναντάμε διάφορα παιδάκια που μας ζητάνε να τα φωτογραφίσουμε ή απλά εισβάλουν στο πλάνο πριν το καταλάβουμε. Πάρτε για παράδειγμα το κοριτσάκι της φωτογραφίας κάτω. Περίμενα να περάσει για να φωτογραφίσω το κτίριο μέχρι που συνειδητοποίησα ότι μου ποζάρει!
 Μετά από μια μεγάλη βόλτα στις γειτονιές και ένα υπέροχο πρωινό, έρχεται η ώρα να αφήσουμε τα πράγματ στο ξενοδοχείο. Η τιμή του με έχει προϊδεάσει αρκετά αρνητικά αλλά είναι πεντακάθαρο και καλαίσθητο. Το κοινό μπάνιο είναι μεν πρόβλημα αλλά είμαστε οι μοναδικοί ένοικοι του ορόφου. 
Αφήνουμε τα πράγματά μας και ξεκινάμε για το βασικό προορισμό, το λόγο για τον οποίο έρχονται οι χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο: Το μουσείο - μαυσωλείο αφιερωμένο του Jalāl ad-Dīn Muḥammad Rūmī, ο οποίος είναι γνωστός και ως Mevlānā. 
 Ο κόσμος είναι πολύς. Άλλοι προσεύχονται, άλλοι ποζάρουν στην είσοδο, άλλοι βγάζουν φωτογραφίες όπου η κορυφή του μιναρέ μοιάζει με καπέλο (εμείς ήμασταν αυτοί). Μαθαίνουμε ότι το βράδυ (και κάθε Σάββατο βράδυ) πραγματοποιείται τελετή σεμά (περιστρεφόμενων δερβίσηδων) στο πολιτιστικό κέντρο και η είσοδος είναι δωρεάν. Δεν πρόκειται να το χάσουμε.
Μέχρι τότε όμως λέμε να συνεχίσουμε τη βόλτα. Τα αξιοθέατα πολλά και σημαντικά, ο χρόνος λίγος.
Περνάμε από διάφορα μουσεία και τζαμιά,η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει κουνηθεί ρούπι από την  εποχή των Σελτζούκων. Θλιβερή εξαίρεση ο μιναρές στο μουσείο İnce Minare, ο οποίος καταστράφηκε από κεραυνό.  
Όπως σουλατσάρουμε στην πόλη συνειδητοποιούμε ότι έχουμε δει ελάχιστα αυτοκίνητα. Αυτό οφείλεται τόσο στην οικονομική κατάσταση των ντόπιων, όσο και στο γεγονός πως η πόλη δεν έχει ανηφόρες - κατηφόρε. Αντι αυτοκινήτων συναντά κανείς εκατοντάδες ποδήλατα, μερικά γαϊδουράκια στις πιο φτωχές γειτονιές και δεκάδες τρίκυκλα των οποίων η εμφάνιση φέρνει σε home made ή σε (όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο) project πρωτοετών πολυτεχνείου.
Αυτά για την ώρα. Η επόμενη ανάρτηση θα έχει να κάνει αποκλειστικά με το τάγμα των δερβίσηδων και την τελετή sem'a. Μέχρι τότε υπομονή, έχουμε και δουλειές!




No comments:

Post a Comment