.

"thisisistanbul" Anadolu Anadolu Kavağı Ani Anıtkabir Antakya Apogevmatini Ayder Bergama Beşiktaş Çeşme Cihangir Demirören Deniz Efes Emirgan Erzurum Events İ.K.S.V. Instituto Cervantes Internet İstanbul İzmir Kapalı Çarşı Kervansaray Konya Kumpir Mevlana Momiji Ortaköy Pera Müzesi Rize Safranbolu Sarıyer Selçuk Şirince Süleymaniye Sushi Tips Tortum Udonya Yalova Yörük Köyü Αdana Αγία Σοφία Άγκυρα Αγορές Αδριανούπολη Αιγυπτιακή αγορά Αμάσεια Ανατολία Ανίον Αντέπ Αξιοθέατα απαγόρευση blogspot.com Απογευματινή Αριθμοί Αρμενία Αρχαία Πόλη Αρχοντικά Αστυνομία Βόλτες Βόσπορος Γάμοι Γάτες Γείτονες Γιορτές Γιουρούκοι Γιώργος Δερβίσηδες Διακοπές Διασκέδαση Εγκληματικότητα Έθιμα Εκδηλώσεις Εκκλησίες Εκλογές Εκπαίδευση Ελλάδα Ελληνικά Εμπορικά Επαγγέλματα Επικαιρότητα Έφεσος Ιαπωνία Ιαπωνική κουζίνα Ικόνιο Ισλάμ Καθαρίστρια Καθημερινότητα Καιρός Κακοτοπιές Κάκτοι Καλοκαίρι Καρναβάλι Κάστρα Καταρράκτης Κατερίνα Καφετέρια Κερατέα Κλέφτες Κυκλοφοριακό Κωνσταντινούπολη Λεωφορεία λογοκρισία Λουτρά Μ.Ασία Μαύρη Θάλασσα Μελομακάρονα Μνημεία Μουσεία Μουσική Μπαϊράμι Μπακλαβάς Μύθοι Μωάμεθ Ναυάγια Νεόπλουτοι Νηστεία Νοσοκομεία Ντύσιμο Οδηγοί Παιδιά Πάλη Παλιατζίδικα Παναγία Σουμελά Παράλια Παραλίες Πάρκα Πάρκο Ulus Πάρκο Yıldız Πάσχα Πέργαμος Περιβάλλον Περιπέτειες Πλατεία Τάξιμ Ποντιακή μουσική Πόντος Πρωινό Πυροτεχνήματα Ραδιενέργεια Σαμψούντα Σαφράνπολις Σινώπη Σισμανόγλειο Σμύρνη Στατιστικά blog Ταξί Ταξίδια Τάταυλα Τάφοι Τέχνες Τζαμιά Τζιχάνγκιρ Τόκιο Τοπωνύμια Τουρκία Τουρκικά Τραίνο Τραπεζούντα Τροχαίο Τσάι Τσουκούρτζουμα Φαγητό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φήμες φυλακές Φωτογραφία Χαιρετισμοί Χάρης Χέννα Χριστούγεννα Ψάρια

Monday 6 December 2010

Άνοιξε το Süleymaniye!

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας του κοινού (και άντε να γκρινιάζω εγώ, οι έρμοι οι πιστοί τι να πουν?) και με 4μηνη καθυστέρηση, το Süleymaniye Camii παραδόθηκε! Πήγε και ο καθόλου (ή καθ'όλα) λαϊκιστής πρωθυπουργός να προσευχηθεί μαζί με το λαό του κατά τη γιορτή της θυσίας, κόπηκαν κορδέλες , καταναλώθηκε και το απαραίτητο τσάι (σαμπάνια στο τζαμί? ντροπή) και με το που κόπασε η μπόρα και ο πανικός τσουπ! πήγα και εγώ. Καημό το είχα!
Έλα όμως που όταν ξεκινάω να επισκεφτώ τζαμί βρέχει ή είναι κλειστό λόγω προσευχής (να το πάρω ως σημάδι?) Χτες λοιπόν συνέβησαν και τα 2. 
Φτάνουμε και βλέπουμε την γνωστή πινακίδα που προειδοποιεί πως το τζαμί θα είναι κλειστό για 1 ώρα. Επειδή βρέχει και δεν έχουμε καμία διάθεση να περιμένουμε στο κρύο, βγαίνουμε και πάμε στο Darüzziyafe. Το Darüzziyafe χτίστηκε ως εστιατόριο για τους φτωχούς (imaret)και  σήμερα λειτουργεί ως  ψιλοακριβό, με μέτριας ποιότητας φαγητό  εστιατόριο οθωμανικής κουζίνας. Στη λίστα τον πελατών του βρίσκει κανείς τον Orhan Pamuk, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημκρατίας και άλλους. Ένα από τα μεγάλα μείον του (αν αγνοήσεις το φαγητό) είναι το  γεγονός πως στην αυλή του λειτουργεί κάτι σαν μεντρεσές. Εκεί που τρώγαμε τα
γεμιστά μας λοιπόν, ακούγαμε και το κήρυγμα, και παράλληλα το κοινό να χειροκροτά και να φωνάζει :(



 
 Η κατασκευή του τζαμιού ξεκίνησε το 1550 και ολοκληρώθηκε 7 χρόνια αργότερα, ενώ πολλά από τα γύρω ιδρύματα καθυστέρησαν μερικά χρόνια ακόμη.  
Στην πίσω αυλή βρίσκονται τα κενοτάφια του Süleyman του Νομοθέτη (ή Μεγαλοπρεπούς όπως τον ξέρει η Δύση) και της γυναίκας του Hürrem ή οποία πέρασε στην ιστορία για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τον άντρα της. 
Γεννημένη στο πολωνικό βασίλειο της εποχής από πατέρα ιερέα, η Αναστασία/ Ρωξελάνα/ Hürrem κατάφερε να κάνει το οθωμανικό παλάτι άνω κάτω μέσα σε λίγο καιρό από τηνν άφιξή της σε αυτό. Η Mahidevran ή Gülbahar που μέχρι τότε ήταν η αγαπημένη παλακίδα του Σουλτάνου, έφτασε να την πλακώσει στο ξύλο μέσα στα ανάκτορα! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξορία της και αργότερα τη διαταγή να δολοφονηθεί ο γιος της και διάδοχος του θρόνου (οι φήμες της εποχής θέλουν την Ρωξελάνα να πείθει τον αυτοκράτορα ότι οι 2 σχεδίαζαν να τον ανατρέψουν). Ακόμη πιο μεγάλο σοκ όμως προκάλεσε το γεγονός πως έπεισε τον Süleyman να την ελευθερώσει και να την παντρευτεί, πράγμα ανήκουστο για μερικούς αιώνες.


Ο συμπαθέστατος ιμάμης, διηγείται την ιστορία (ή παραβολή, θα σας γελάσω) ενός πιστού που ήθελε να πραγματοποιήσει το ιερό ταξίδι στη Μέκκα (Hajj).  Οι πιστοί τον ακούν με γουρλωμένα μάτια, ηχογραφούν, βιντεοσκοπούν και βγάζουν φωτογραφίες. 
Το Ισλάμ στην εποχή της τεχνολογίας (;).


No comments:

Post a Comment