.

"thisisistanbul" Anadolu Anadolu Kavağı Ani Anıtkabir Antakya Apogevmatini Ayder Bergama Beşiktaş Çeşme Cihangir Demirören Deniz Efes Emirgan Erzurum Events İ.K.S.V. Instituto Cervantes Internet İstanbul İzmir Kapalı Çarşı Kervansaray Konya Kumpir Mevlana Momiji Ortaköy Pera Müzesi Rize Safranbolu Sarıyer Selçuk Şirince Süleymaniye Sushi Tips Tortum Udonya Yalova Yörük Köyü Αdana Αγία Σοφία Άγκυρα Αγορές Αδριανούπολη Αιγυπτιακή αγορά Αμάσεια Ανατολία Ανίον Αντέπ Αξιοθέατα απαγόρευση blogspot.com Απογευματινή Αριθμοί Αρμενία Αρχαία Πόλη Αρχοντικά Αστυνομία Βόλτες Βόσπορος Γάμοι Γάτες Γείτονες Γιορτές Γιουρούκοι Γιώργος Δερβίσηδες Διακοπές Διασκέδαση Εγκληματικότητα Έθιμα Εκδηλώσεις Εκκλησίες Εκλογές Εκπαίδευση Ελλάδα Ελληνικά Εμπορικά Επαγγέλματα Επικαιρότητα Έφεσος Ιαπωνία Ιαπωνική κουζίνα Ικόνιο Ισλάμ Καθαρίστρια Καθημερινότητα Καιρός Κακοτοπιές Κάκτοι Καλοκαίρι Καρναβάλι Κάστρα Καταρράκτης Κατερίνα Καφετέρια Κερατέα Κλέφτες Κυκλοφοριακό Κωνσταντινούπολη Λεωφορεία λογοκρισία Λουτρά Μ.Ασία Μαύρη Θάλασσα Μελομακάρονα Μνημεία Μουσεία Μουσική Μπαϊράμι Μπακλαβάς Μύθοι Μωάμεθ Ναυάγια Νεόπλουτοι Νηστεία Νοσοκομεία Ντύσιμο Οδηγοί Παιδιά Πάλη Παλιατζίδικα Παναγία Σουμελά Παράλια Παραλίες Πάρκα Πάρκο Ulus Πάρκο Yıldız Πάσχα Πέργαμος Περιβάλλον Περιπέτειες Πλατεία Τάξιμ Ποντιακή μουσική Πόντος Πρωινό Πυροτεχνήματα Ραδιενέργεια Σαμψούντα Σαφράνπολις Σινώπη Σισμανόγλειο Σμύρνη Στατιστικά blog Ταξί Ταξίδια Τάταυλα Τάφοι Τέχνες Τζαμιά Τζιχάνγκιρ Τόκιο Τοπωνύμια Τουρκία Τουρκικά Τραίνο Τραπεζούντα Τροχαίο Τσάι Τσουκούρτζουμα Φαγητό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φήμες φυλακές Φωτογραφία Χαιρετισμοί Χάρης Χέννα Χριστούγεννα Ψάρια

Wednesday, 27 April 2011

Τα λάθη του επισκέπτη vol.1

Τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σαν λαός δεν ξέρουμε να ταξιδεύουμε. Ξεκινάω κάπως  απότομα. Ας το πάρουμε από την αρχή. Οι Έλληνες υποτίθεται ότι φτάσανε σε κάθε γωνιά της γης, στήσανε πόλεις και χωριά, αναπτύξανε τη ναυσιπλοΐα όσο κανένας άλλος πριν ή μετά. Δεκτό. Αλλά μετά τι έγινε και χαλάσαμε; Σε μια εποχή που μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία αρκεί να έχεις ένα (όχι φοβερά εξελιγμένο) κινητό, γιατί έχουμε μείνει τόσο πίσω; Λες, για παράδειγμα, θα πάω στην Κωνσταντινούπολη για 4 ημέρες.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις; Οι σχετικά καλοί ταξιδιώτες στην Ελλάδα αγοράζουν ένα οδηγό. Οι κακοί πάνε σε ταξιδιωτικό πρακτορείο. Και καλά κάνουν, εκτός αν δεν θέλουν να πάνε μόνο στην Αγία Σοφία και το Topkapı. Δεν γίνεται να έχουμε όλοι τα ίδια γούστα. Άλλος θέλει να δει τις φτωχογειτονιές, άλλος θέλει να δει αστραφτερά αυτοκίνητα και εμπορικά ολυμπιακών διαστάσεων. Ο οδηγός όμως είναι για το μέσο τουρίστα, την οικογένεια, τη φοιτητοπαρέα. Θέλει να είναι αρκετά ελκυστικός ώστε να τον αγοράζουν όλοι, αλλά όχι τεράστιος γιατί δεν θα θέλει να τον κουβαλήσει κανείς. Παρουσιάζει λοιπόν ότι κρίνει πως θα αρέσει στους πολλούς. Επίσης κοστίζει γύρω στα 20€ (μια καλή έκδοση). Το ταξιδιωτικό πρακτορείο συμφέρει ΜΟΝΟ αν έχεις σκοπό να πας με το γκρουπ για την τιμή του ξενοδοχείου και να μην ακολουθήσεις σε καμία από τις δραστηριότητες. Δες το γιατί σε αυτή την ανάρτηση .
Η λύση: Κάνε τη δική σου έρευνα με βάση αυτά που σου αρέσει να βλέπεις όταν ταξιδεύεις. Μπες σε σελίδες όπως το wikitravel.org και κατέβασε τις βασικές πληροφορίες. Τη διαδικασία αντιγραφή/επικόλληση την ξέρεις. Κράτα ότι σε ενδιαφέρει, βρες παραπάνω πληροφορίες από σελίδες όπως το trip advisor ή τη wikipedia (αν πρόκειται για μνημεία) και πάνω από όλα κοίτα για σχόλια χρηστών: πάντα υπάρχει κάποιος που αποφάσισε να στρίψει στο Χ σοκάκι και βρήκε ένα μικρό παράδεισο / μια συμμορία που του πήρε το κινητό. Κάνε το ίδιο για τη διαμονή και τη συγκοινωνία. Το κόστος φτάνει μέχρι και το εξωφρενικό ποσό των 2 ευρώ αν δεν έχεις εκτυπωτή στο σπίτι και η διαδικασία σε προετοιμάζει για αυτά που θα αντιμετωπίσεις. Προσωπικά το απολαμβάνω σχεδόν όσο και την άφιξη στον εκάστοτε προορισμό ενώ το δείπνο στο τάδε εστιατόριο που συνέστησε ο ανώνυμος χρήστης από τη Νέα Ζηλανδία αποδεικνύεται το highlight του ταξιδιού και αποζημιώνει την προσπάθεια. Ο σημαντικότερος λόγος όμως έχει να κάνει με την ασφάλειά σου. Κανένας οδηγός δεν θα γράψει ξεκάθαρα ποιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσεις στην εκάστοτε περιοχή. Ναι, θα σου πει να αποφύγεις τις περιοχές των τειχών. Μέχρι εκεί (γιατί φοβάται τυχόν μηνύσεις/παρεξηγήσεις). Οι ανώνυμοι χρήστες του ίντερνετ όμως θα σου πουν την εμπειρία τους και θα είσαι σε θέση να κρίνεις.

1 comment:

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Μια καλή έρευνα αγοράς, ιντερνετ μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλής πληροφορίες για τον προορισμό. Τα πακέτα προσφέρουν πολύ καλή τιμή μεταφοράς και διαμονής κατα τα άλλα προβατοποίηση. (Μιλάω ως παθών......εχω παρακολουθήσει μέχρι και επίδειξη δερμάτινων). Στην χειρότερη μελετήστε το πρόγραμμα και επιλέξτε........

    Καλά να περάσετε.....

    ReplyDelete